Ondersteuning bedrijven


Bijna bij ieder bedrijf wordt er gewerkt met gevaarlijke stoffen. Van de schoonmaakster tot een productiemedewerker. Bij verkeerd gebruik en/of verkeerde bescherming kan dit leiden tot vervelende aandoeningen. Aandoeningen die vaak pas na lange tijd zichtbaar zijn en tot langdurig verzuim kunnen leiden dan wel in het ergste geval tot de dood kunnen leiden. Het NKKB maakt zich sterk om dergelijke aandoeningen te voorkomen. Of wanneer er onrust is door een vermoeden van een beroepsziekten kunnen we onderzoek doen en advies uitbrengen.

Dit doen we op verschillende manieren:

  • We doen een oriënterend onderzoek naar de vraag of de kans bestaat dat medewerkers ziek kunnen worden door de gebruikte gevaarlijke stoffen, en of de aangereikte beschermingsmiddelen toereikend zijn.
  • Daarbij kijken we naar de informatie die al beschikbaar is in het bedrijf (VIB, Reach verplichtingen).
  • Wanneer daar aanleiding toe is, adviseren we bedrijven om verder onderzoek te laten doen door een onafhankelijke instantie, dat kan het Nationaal Kennisknooppunt Beroepsziekten (NKKB) zelf zijn, of een andere onafhankelijke expert.
  • Het is aan te raden een dergelijk onderzoek te bespreken met de OR en/of de medewerkers. Omdat het over mogelijke gezondheidsschade gaat, ontstaat er snel onrust onder de medewerkers. Een zorgvuldige en eerlijke communicatie zijn dan erg belangrijk.
  • In eerdere projecten hebben we gemerkt dat voorlichting door een bedrijfsarts/ Arbeidshygiënist met kennis van gevaarlijke stoffen, veel onrust bij medewerkers kan wegnemen. Helemaal wanneer dit wordt gecombineerd met de mogelijkheid om bij deze arts een consult te vragen.

 Het stappenplan voor bedrijven ziet er als volgt uit:

  1. Intake
  2. Mate en niveau van blootstelling bepalen (meten/ historisch onderzoek)
  3. Maatregelen (preventief, curatief) vaststellen (huidige situatie en toekomst)
  4. Risico-communicatie/informeren van (oud) medewerkers
  5. Onderzoek gezondheid en eventuele klachten
  6. Borging (preventieve) maatregelen
  7. Erkenning, aansprakelijkheid en compensatie

Contactformulier

Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactformulier.